Aktualno

Predstavljamo mlado socialno podjetje Recosi

Z obnovljeno in cenovno dostopno računalniško opremo zmanjšujejo digitalni razkorak med prebivalstvom

Predstavljamo socialno podjetje Recosi iz Slovenske Bistrice, ki je del mednarodnega podjetja Recosi Ltd. iz Irske. Podjetje se ukvarja z obnovo rabljene računalniške opreme po visokih standardih. Od klasičnih podjetij se Recosi razlikuje po tem, da zasleduje še druge cilje, kot so promoviranje ponovne uporabe izdelkov, izobraževanje in zaposlovanje težje zaposljivih, zmanjševanje digitalnega razkoraka med različnimi sloji prebivalstva in skrbi za okolje.

Pogovarjali smo se s Katjo Zajko, mlado podjetnico, ki si je po vrnitvi iz Irske zadala zahtevno nalogo zagnati socialno podjetje v Sloveniji. 

Kaj je Recosi in s čim se ukvarja?
Podjetje RECOSI d.o.o., so.p. je del mednarodnega podjetja RECOSI (Regional and European Co-Operative for Social Industry), ki se ukvarja s profesionalno obnovo računalniške opreme. Visoko kvalitetno opremo prodajamo in dajemo v najem uporabnikom, ki želijo imeti vrhunsko obnovljeno računalniško opremo za bistveno manjše stroške. Ob tem omogočamo  delo tistim, ki so dolgotrajno brezposelni in mladim, ki so prvi iskalci zaposlitve. Naši največji uporabniki so šole, neprofitne organizacije, študentje in drugi, ki želijo prihraniti pri nakupu ali pa si nove računalniške opreme ne morejo privoščiti. 

Podjetje ima sedež na Irskem, svoje storitve pa nudimo tako v Evropi kot ZDA. Januarja 2017 bomo uspešen irski model socialnega podjetništva vzpostavili tudi v Sloveniji. Naša vizija je postati vodilna globalna socialna franšiza, ki deluje na področju profesionalne obnove računalniške opreme in pri tem zagotavljati delovna mesta težje zaposljivim osebam.  Naš cilj je širši družbeni, ekonomski in okoljski vpliv, ne samo na lokalnem, ampak na mednarodnem območju.

S kom sodelujete?
Sodelujemo s TechSoup Slovenija, ki je del mednarodne mreže TechSoup Global, ki nevladnim in neprofitnim organizacijam nudi programsko opremo po znižanih cenah, lahko pa jo tudi donirajo. S TechSoupom smo se povezali, saj se dobro dopolnjujemo, mi namreč nudimo strojno opremo, oni pa programsko opremo. Z njimi smo tudi vstopili na slovenski trg in kasneje začeli z aktivnostmi za ustanovitev podružnice v Sloveniji. Povezali smo se tudi z lokalnim okoljem, Občino Slovenska Bistrica, ki je pokazala izjemno podporo in nam obnovila starejše prostore, da bomo lahko začeli z dejavnostjo. Sodelujemo tudi z Microsoftom, ki preko "Refurbishment programa" nudi ugodnejšo licencirano programsko opremo, kar nam omogoča, da so naši izdelki cenovno dostopni. 

Kakšni so začetki poslovanja v Sloveniji?
Začetki so zelo zahtevni, saj Slovenci nismo najbolj naklonjeni nakupom rabljenih izdelkov. Zaupanje kupcev smo začeli pridobivati zaradi kakovosti izdelkov in garancije, ki jo nudimo na naše obnovljene računalnike, tablice in telefone. Z računalniško opremo smo doslej opremili že osnovne šole, gimnazije, neprofitne in nevladne organizacije in mnoge druge posameznike.

Naša konkurenčna prednost je v tem, da ponujamo obnovljene računalnike, ki so kot novi le, da jih prodajamo po bistveno nižji ceni. RECOSI ima pridobljen standard PAS 141, ki predpisuje pravila in postopke pod katerimi morajo delovati podjetja, ki delujejo na področju ponovne uporabe in obnove rabljene računalniške opreme. Vsa oprema je testirana, očiščena podatkov, naložena z licenčno programsko opremo in prihaja z 12 mesečno garancijo.

Kakšni so odzivi strank?
Z našo opremo so kupci zelo zadovoljni, ker brezhibno deluje, hkrati pa so pri nakupu prihranili tudi do 50 % sredstev. Na prenosnikih prilagodimo tudi tipkovnico glede na jezik, namestimo slovenski operacijski sistem (Windows  7, Windows 10). Smo v fazi, ko si v Sloveniji ustvarjamo dobro ime in gradimo na lastni prepoznavnosti.

Po čem se socialno podjetništvo razlikuje od klasičnega?
Socialno podjetništvo sledi še ostalim ciljem, ki si jih zadene ob ustanovitvi. Namen socialnega podjetništva je namreč vračati nazaj v podjetje oziroma vlagati v družbo ali okolje. Naše poslanstvo je na primer zmanjšati digitalni razkorak med različnimi sloji prebivalstva, varovati okolje s ponovno uporabo izdelkov ter izobraževati in zaposlovati težje zaposljive osebe. Smo družbeno odgovorni, saj pomagamo neprofitnim organizacijam, ki so brez sredstev in družinam v težkih socialnih razmerah ter jim računalniško opremo podarimo. 

Kako je potekal zagon socialnega podjetja?
Zagon je zahteval veliko prostega časa, prihrankov in osebnega angažmaja. Tako, kot smo pred leti ustanovili podjetje na Irskem, zdaj isto zgodbo ponavljamo v Sloveniji. Sama vzpostavitev delovnih procesov ni preprosta in ni poceni, še posebej, če želiš imeti zaupanje kupcev in dobaviteljev opreme. Imeli smo to srečno, da smo našli podporo v lokalnem okolju, čakamo pa tudi na razpis MGRT, ki dodeluje sredstva za zagon socialnih podjetij. 

Kako je s kadri? Ali bo podjetje zaposlovalo?
Iščemo dobre kadre, takšne, ki nam bodo pomagali širiti poslovanje ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujino. Iščemo sodelavce tako na področju marketinga in prodaje, kot tudi na področju proizvodnje, torej  obnove računalniške opreme. Pridobiti dober kader je poseben izziv, saj bo pomembno vplival na širitev poslovne dejavnosti podjetja.

V naše delovne procese bomo vključili tudi težje zaposljive osebe in predvsem mlade, ki še niso našli priložnosti. Usposabljali in izobraževali bomo na IT področju, na področju marketinga in prodaje.  

Katere prodajne kanale uporabljate?
Trenutno prodajamo preko lastne spletne trgovine www.recositech.com, preko partnerja Techsoup Slovenija in sodelujemo tudi s spletnim portalom 1nadan.si, na katerem organiziramo posebne enodnevne akcije.

Naš dolgoročni cilj pa je odpreti klasično trgovino, v kateri si bodo lahko stranke pred samim nakupom ogledale računalnike, prenosnike, pametne telefone in tablične računalnike.

Izzivi za prihodnje leto?
V prihodnjem letu načrtujemo vzpostavitev proizvodnje obnove računalnikov v Slovenski Bistrici in pridobiti dobavitelje kakovostne računalniške opreme. Vsak stari računalnik namreč ni primeren za obnovo. V RECOSI obnavljamo samo računalnike, ki so nekoč bili v večjih podjetjih,  bankah, zavarovalnicah, saj imajo ti bistveno kakovostnejše komponente in so bolj vzdržljivi.

V bližnji prihodnosti pa sledi tudi prodor na okoliške trge, kot so Hrvaška, Madžarska in Italija. Slovenija sama po sebi ni dovolj velika za dolgoročne cilje, je pa odlično umeščena za prodor na sosednje trge.

Kaj bi svetovala mladim?
Mladim svetujem, da počnejo v življenju tisto, kar želijo početi in pri tem vztrajajo. Takšna je tudi moja zgodba. Po izobrazbi sem ekonomistka, sedaj končujem doktorat na področju socialnega podjetništva in ponovne uporabe in meni moje delo predstavlja tudi način življenja.

Mladim svetujem, da naj imajo neko realno vizijo in da naj se ne bojijo. Včasih je treba ignorirati okolico, saj pri nas še nimamo tako razvite kulture, ki bi podpirala mlade podjetnike, zagonska podjetja, tako kot na primer na Irskem. V tujini ni nič narobe, če ti ne uspe, če padeš, važno je, da se znaš pobrati in iti naprej. Ključno je tudi povezovanje z drugimi že uspešnimi podjetniki in  si najti izkušenega mentorja, ki ti lahko pomaga pri izvedbi podjetniške ideje. 

Sogovornico smo povprašali še o razlikah med podjetništvom na Irskem in v Sloveniji?
To sta dva različna svetova. Irska je bila nekoč pretežno agrokulturna država, tako kot Slovenija, a se je v primerjavi s Slovenijo zelo razvila. Spominjam se, da so nam jo na fakulteti predstavljali kot keltskega tigra. Menim, da je razlika v mentaliteti ljudi. V Sloveniji je dolgo časa veljalo, da če imaš neko izobrazbo, imaš tudi službo. Sistem v socializmu je omogočal službe takoj.  Na Irskem pa tega ni bilo in ljudje so se morali nekako znajti, uporabiti so morali »kmečko pamet«. Na splošno je podjetniški duh Ircev bolj dinamičen ter prilagodljiv in več ljudi se odloča za podjetništvo. Imajo veliko manj birokracije, precej nižje davke za podjetja in moji sodelavci iz Irske so včasih precej presenečeni, s čim se moram ukvarjati tukaj. 


Na Mladinskem centru Šentjur, organizacijska enota Razvojne agencije Kozjansko, v okviru projekta Set up!, na katerem mladi spoznavajo svet socialnega podjetništva, predstavljamo mlade podjetnike iz širšega območja, ki so lahko vir navdiha in idej, vsem ki želijo vstopiti v svet podjetništva. Projekt sofinancira Evropska komisija iz programa Erasmus+ Mladi v akciji.

Nazaj
Prostori v katerih so letos pričeli obnavljati računalniško in drugo opremo

Prostori v katerih so letos pričeli obnavljati računalniško in drugo opremo

Zadnje objavljeno

Mladinski inkubator  Brezplačna usposabljanja za ženske s področja IKT

Brezplačna usposabljanja za ženske s področja IKT

Micro Team v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo vabi ...

Aktualno  Mladinski center na stojnici ob Evropskem tednu mobilnosti - 18. 9. 2023

Mladinski center ob Evropskem tednu mobilnosti

V ponedeljek, 18. 9. 2023 je Mladinski center Šentjur s svojo stojnico ...

Dogodki za mlade

04
Sep
2023
Od ponedeljka do petka med 13.00 in 15.00 Zabava

Po šoli

Aktivator, center alternative in ustvarjalnosti, Ulica Dušana Kvedra 23 v Šentjurju

23
Avg
2023
sreda, 23. 8. 2023 do 17:00 Zabava

Dvodnevni tabor na Blagovni

Kozolec pri Kulturni pipci

22
Avg
2023
torek, 22. 8. 2023 od 10:00 Zabava

Dvodnevni tabor na Blagovni

Kozolec pri Kulturni pipci

SHIFT + A