Aktualno

Z zaključnega srečanja projekta Easy towns

Peto srečanje partnerjev je potekalo v italijanski Vicenzi

Zadnje srečanje partnerjev projekta Easy towns je bilo namenjeno pregledu projektnih aktivnosti in dosežkov. Partnerji so pričeli še s pripravami na nadgradnjo projekta, ki ga je financirala Evropska unija iz programa "Evropa za državljane". Zaradi večjega števila najstnikov in starejše mladine, ki so prišli v Vicenzo, je bilo to srečanje po starosti udeležencev najmlajše v času trajanja projekta. Tudi s tem so partnerji dokazali, da so uspeli vključiti mlade v projektne aktivnosti in da so mladi zainteresirani za sodelovanje v projektih, ki se ukvarjajo z izzivi integracije. 

13. september, zadnji dan 3-dnevnega srečanja, so predstavniki projektnih partnerjev preživeli z dijaki umetniških in jezikovnih programov. Skupaj so pozorno poslušali predavanje odvetnika, ki zastopa migrante in prosilce za azil, Igorja Brunella. "Besede na meji - hrana za razmišljanje mladih generacij" so navdušile poslušalce in predvsem mladi so aktivno razpravljali z govornikom o problemih in izzivih integracij. Temo jim je predstavil iz dveh zornih kotov, kot odvetnik, ki nudi pravno pomoč migrantom in prosilcem za azil ter kot direktor literarnega festivala, ki obravnava priložnosti mešanja različnih kultur skozi literaturo, film in druge oblike umetnosti. 

 


Projekt "European Accessible Sustainable Young Towns", na kratko Easy towns, povezuje 11 občin iz 10 držav, ki si v okviru dvoletnega projekta prizadevajo prenesti dobre prakse integracije/vključevanja mladih, priseljencev in drugih v lokalne skupnosti. Projekt financira Evropska komisija iz programa "Evropa za državljane".


Združenje Arciragazzi Vicenza je predstavilo izmenjavo mladih na temo migracij in integracij. Mladi iz programa "Mladi javni uslužbenci", v program niso vključeni samo mladi državljani Italije, ampak tudi priseljenci ter migranti iz Afrike, so s tem projektom in z vsakodnevnimi dejavnostmi povezovanja, v korist vključevanja, spregovorili o svojih izkušnjah. Sledila je razprava o mladinskih evropskih politikah in o vlogi mladih v prihodnosti Evrope.

Udeleženci projekta so obiskali manjšo restavracijo v Vicenzi, ki izvaja poseben projekt integracije, saj imajo med svojimi sodelavci tudi mlade, ki prihajajo iz organizacije, ki izvaja projekt "Hiša za mlade z manj priložnostmi". 

 


Nazaj

Zadnje objavljeno

Aktualno Prijavi se za lokalnega turističnega vodnika

Usposabljanje za lokalne turistične vodnike

Udeleženci tečaja se bodo izobraževali o osnovah turističnega vodenja ...

Mladinski inkubator Vpis v višješolske programe od 23.  do 29. avgust 2024

Šolski center Šentjur vabi k prijavi v študijske programe

Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola vabi k prijavi za vpis v ...

Dogodki za mlade

SHIFT + A