Projekt Nagrada

Predstavitev projekta Nagrada

Ideja za projekt Nagrada se je pojavila na Mladinskem centru Šentjur. Skozi prvo desetletje delovanja mladinskega centra smo dobro spoznali izzive in ovire, ki čakajo mlade po končani srednji šoli ali študiju, ko je potrebno vstopiti na trg dela in ko se od mladih pričakuje, da pričnejo živeti samostojno. Idejo smo prestavili partnerjem iz Mreže udruga Zagor iz hrvaškega Zagorja, ki pri mladih na Hrvaškem zaznavajo podobne stanje.

Oba partnerja sta se spopadala z izzivom, kako v aktivnosti pritegniti mlade, ki svoj prosti čas preživljajo pasivno, pogosto ob telefonu in računalniku in kako ustvariti podporno okolje, ki bo mladim omogočilo pridobivanje različnih veščin, dalo občutek, da so sprejeti, da pripadajo (da se družijo, spoznavajo različne ljudi) ter da lahko izražajo sebe in ustvarjajo.

Namen projekta, v katerem je sodelovalo več kot 50 mladih, starih med 13. in 29. letom starosti, je bil razviti nova orodja, ki bodo spodbujala mlade, da so aktivni, da se vključujejo v aktivnosti lokalne skupnosti in širše ter da s pridobivanjem novih znanj in veščin osebnostno in karierno rastejo.

Projekt je trajal od 1. 2. 2020 do 30. 9. 2021, v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji, Sodelovanje za inovacije in izmenjavo dobrih praks, Strateško partnerstvo na področju mladine.


Cilji projekta:

S projektom smo želeli povečati aktivno participacijo, opolnomočenje in socialno vključenost mladih v lokalnem okolju.

 1. Razviti nagrajevalni sistem zbiranja točk, ki bo mlade pritegnil, da osebnostno in karierno rastejo. Da pridobivajo različne veščine, da prispevajo k razvoju lokalne skupnosti, se udejstvujejo kot prostovoljci in/ali člani različnih društev, da ustvarjajo lastne projekte ter se ob tem družijo in zabavajo.
   
 2. Razviti usposabljanje mladinskih promotorjev in ustvariti toolkit s pomočjo katerega se mlade pripravlja na vlogo mladinskega promotorja.
   
 3. Z razvojem in oblikovanjem mreže mladinskih promotorjev vzpostaviti skupnost mladih, ki skrbijo za vrstniško informiranje, animiranje in vključevanje mladih v sistem ter jim s tem dati občutek, da pripadajo in da so sprejeti. 

 

Rezultati:

 1. Vzpostavljen nagrajevalni sistem zbiranja točk oz. spletna aplikacija "Nagradi se" in "Nagradivanje mladih", ki mlade spodbuja, da aktivno preživijo svoj prosti čas ter ob tem pridobivajo nova znanja in veščine. Mladi lahko zbirajo točke na petih področjih: Aktiven občan (prostovoljstvo), Moja zanimanja, Omrežen občan (druženje z vrstniki), Moj projekt, Megafon (promocija programa med vrstniki). 
   

 2. Vzpostavljena mreža mladinskih promotorjev, ki prihajajo iz širšega območja delovanja obeh organizacij in skrbijo za informiranje in vključevanje mladih v sistem.
   

 3. Toolkit Mladinski promotor, ki predstavi način delovanja ter povezovanja mladinskih promotorjev ter delavnice za usposabljanje mladinskih promotorjev.

   

 

Povezave na enem mestu:

     
Srečanje mladinskih promotorjev 12. 9. 2020

Testiranje spletne aplikacije

10. 8. 2020
Iskanje idej za nagrade 7. in 11. 8. 2020

Mladinski promotorji - tim building

3. 8. 2020
Mladinski promotorji - spoznavanje iger z Anjo  28. 7. 2020
Uvodno srečanje mladinskih promotorjev  6. 7. 2020
Postani mladinski promotor_ka!  1. 6. 2020
     

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj

Zadnje objavljeno

Mladinski inkubator Želiš prepoznati lažne novice? Prijavi se na izmenjavo.

Te zanima kako prepoznati dezinformacije?

Mladinska izmenjava “Resnica v dobi dezinformacij” bo mladim ponudila ...

Aktualno Prijave na razpis Šentjur mene maš 19. 6. ob 17. uri

Razpis za počitniško delo »Šentjur, mene maš« 2024

Razpisuje se počitniško delo za dijake in študente iz Občine Šentjur. ...

Dogodki za mlade

SHIFT + A